Sv. Cyrila a Metoda si dnes uctili aj v prešovskej archieparchii

05.07.2013 Humenné

Humenné/Litmanová 5. júla (TASR) – Na Námestí slobody v Humennom sa dnes už tradične konala slávnosť sv. Cyrila a Metoda, ktorú každoročne organizuje miestna gréckokatolícka cirkev. „Slávnostnej svätej liturgii predsedal otec Peter Tirpák, ktorý približne 1500 ľuďom zhromaždeným na námestí v homílii hovoril o poslaní byť svetlom pre tento svet, podobne ako boli svetlom sv. Cyril a Metod,“ uviedol pre TASR hovorca gréckokatolíckej cirkvi v Prešove Ľubomír Petrík.

Tirpák vo svojej homílii ďalej zdôraznil, že sv. Cyril a Metod neustále obraňovali evanjelium a vieru a celý život bojovali ako Boží bojovníci za budovanie Božieho kráľovstva. „Svätých slovanských vierozvestcov si dnes pripomenuli aj pútnici na hore Zvir v Litmanovej, kde sa ich zišlo niekoľko stoviek,“ dodáva Petrík. Svätú liturgiu v cirkevnom slovanskom jazyku slávil duchovný správca hory Zvir Marcel Pisio, ktorý v homílii poukázal na nebezpečenstvá, ktoré ohrozujú život viery v našich rodinách.

„Povedal, že ostať verní odkazu sv. Cyrila a Metoda znamená, aby sme do našich rodín viac púšťali Ježiša, aby sme napr. viac čítali sväté písmo,“ dodáva Petrík. Odkaz vierozvestcov spočíva práve v tom, aby sme si aj dnes uvedomili blízkosť Boha a silu jeho slova. „Aj v Humennom aj v Litmanovej sa kazatelia venovali aj krátkemu historickému pohľadu na týchto dvoch budovateľov našich dejín, ktorý však aplikovali na súčasnosť, a to v kontexte kresťanskej viery a Kristovej cirkvi,“ doplnil Petrík.

Cyrilo-metodské oslavy v prešovskej archieparchii vyvrcholia v nedeľu 7. júla na Cyrilo-metodskom odpuste u otcov Redemptoristov v Stropkove. Liturgii tu bude predsedať pomocný prešovský biskup Milan Lach, ktorý sa ľudu prihovorí aj v homílii. „Sv. Cyril a Metod sú nám gréckokatolíkom veľmi blízki, pretože my sme takými ich dedičmi aj čo sa týka katolíckej viery, s ktorou prišli na naše územie, aj čo sa týka byzantského obradu, v ktorom slávili bohoslužby. Okrem slovenského jazyka stále slávime aj cirkevno-slovanské sväté liturgie. Cirkevná slovančina je veľmi blízka tej pôvodnej staroslovienčine, v ktorej slávili bohoslužby sv. Cyril a Metod,“ vysvetľuje Petrík.
 

Vyberte región